Wat eten we vanavond? Stamppot!

De meteorologische lente is begonnen, ….. met vorst, ook vannacht nog even vorst en dan is weer herfst met veel regen. Koude gure, natte dagen zijn van die dagen waarop we heerlijk aan de stamppot kunnen.  Wat we allemaal weten is dat stamppot is al honderden jaren een geliefd Hollands wintergerecht is. Stamppot is verwarmend en stilt de stevige honger. Vooral in de oogstmaanden werd stamppot vroeger veel gegeten, omdat in deze periode aardappelen in overvloed verkrijgbaar waren en de vele hongerige magen van landarbeiders snel, eenvoudig en goedkoop gevuld konden worden.

 

Eerste stamppot

Wat ik nog niet wist, is dat het eerste echte op stamppot lijkend gerecht waarschijnlijk gemaakt werd in de nacht van 2 op 3 oktober 1574, toen Prins van Oranje de dijken van Holland liet doorsteken en de Geuzenvloot naderde om de Spaanse bezetters te verdrijven. De Spaanse troepen staakten daarop het beleg van de stad Leiden en verlieten halsoverkop hun kamp, waarbij ze hun zojuist klaargemaakte gerecht achterlieten: fijngestampte wortelen, uien en pastinaken. De uitgehongerde Leidenaren wisten niet hoe snel ze het eten moesten opeten en gaven het gerecht de naam HUTSPOT. Nog altijd vieren de bewoners van Leiden elk jaar op 3 oktober het Ontzet van Leiden en eten daarbij traditioneel hutspot.

 

Stamppot bij AYWC

 

In de keukens van @AYWC  in bijvoorbeeld  Amersfoort, Den Dolder en Utrecht, t.b.v. de stamppot-buffetten, avondmaaltijden en walking-dinners komt een bordje stamppot regelmatig voor, niet altijd in de traditionele uitvoering, maar ook gevarieerde versies zoals dit recept wat we van een van onze opdrachtgevers kregen.  Heerlijk gerecht waarbij je denkt: Laat die winter nog maar even blijven!

Hutspot met gember en sojazalm (4 personen)

 

Ingrediënten

·       500 gr kruimige aardappels

·       500 gr winterwortels

·       1 ui

·       4 cm gemberwortel

·       600 gr zalmfilet

·       1 el olie

·       2 el sojasaus

·       2 takjes koriander

·       2 el boter

·       100 ml melk

·       zout en peper

 

Bereiding

1.     Schil de aardappels en snijd ze doormidden. Schil de wortels en snijd ze grof. Pel de ui en snijd hem in vieren. Schil de gember en rasp hem fijn. Doe de aardappels met een bodem water in een pan. Voeg de wortels, de gember en de ui toe en kook in circa 25 minuten gaar.

2.     Snijd de zalm in grove stukken. Bak hem krokant in 1 eetlepel olie. Voeg de sojasaus toe en bak circa 2 minuten door. Hak de koriander grof en strooi hem erover.

3.     Giet de aardappels af en laat ze droogstomen. Voeg de melk en de boter toe en stamp tot een puree. Breng op smaak met zout en peper. Serveer met de zalm

 

Eet smakelijk