Dat een Oktoberfest echt een begrip is, hoeven we niet uit te leggen en dat het geschikt is voor bedrijfsfeestje ook niet.  Onlangs kregen we een aanvraag voor een bedrijfsfeest met dit thema. Al pratend met onze klant, kwamen we tot de conclusie dat we eigenlijk niet eens wisten hoe het Oktoberfest is ontstaan. Toen we ons er wat verder in verdiepten en met een aantal Oktoberfest-gangers hadden gesproken, bleken er ook nog wat leuke weetjes bij te horen.

 

München

Het Oktoberfest is een jaarlijks volksfeest in München. Het feest begint traditioneel om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt normaal gesproken op de eerste zondag van oktober. Indien de eerste zondag van oktober vóór de Dag van de Duitse eenheid (3 oktober) valt, wordt het festival verlengd tot en met 3 oktober. Zodoende duurt het Oktoberfest 16 tot 18 dagen.

 

1810

Het eerste Oktoberfest werd in 1810 gehouden ter ere van de bruiloft van prinses Theresia van Saksen-Hildburghausen en kroonprins Lodewijk van Beieren. Zij waren getrouwd op 12 oktober 1810 en om het huwelijk te vieren vond er een paardenrace (de voorloper van het Oktoberfest) plaats op de Theresienwiese, dat toen nog in de buitenwijk van de stad lag. De naam voor de weide/grasland (Wiesn) is overgenomen door de bruid Therese en sindsdien heet het terrein Theresienwiese. Een jaar later was iedereen het erover eens: het festival moest en zou blijven plaatsvinden. Vanaf 1819 nam de stad München het evenement in handen om ervoor te zorgen dat het feest zonder uitzondering elk jaar gevierd kon blijven worden. Er kwamen steeds meer kraampjes en attracties op het terrein te staan, waardoor het feest een echt volksfeestkarakter kreeg, het karakter dat het Oktoberfest tot op de dag van vandaag behouden heeft. Alleen tijdens oorlogen, in naoorlogse jaren en in de periode van grote inflatie in Duitsland (in de jaren ’20) ging het Oktoberfest niet door. Na de Tweede Wereldoorlog werd de traditie van het paardenrennen (met uitzondering van de 150ste verjaardag in 1960 en de 200ste verjaardag in 2010), nooit meer hervat.

 

Traditie

Traditie speelt een belangrijke rol deze dagen. De Oberbürgermeister slaat onder veel belangstelling het eerste vat bier aan, waarna hij de spreuk O’zapft ist (Beiers voor Is aangetapt) zegt en het feest begint. Veel mensen dragen traditionele klederdracht (waaronder de bekende” lederhose” voor mannen en de “dirndl” voor vrouwen). Het is wettelijk vastgelegd dat alleen een aantal in München gebrouwen, bieren mogen worden geschonken.

 

Feitjes over het Oktoberfest

–       Tijdens een Oktoberfest wordt jaarlijks ca. 6,5 miljoen liter bier geschonken.

–       Er wordt tijdens dit feest niet alleen gedronken, maar ook gegeten:

o   110 ossen aan het spit

o   120.000 bratwursten

o   70.000 varkenspoten

o   600.000 gebraden kippen

o   met daarnaast pretzels, tonnen zuurkool en kaasnodlen.

–       Er wordt 1 km aan urinoirs geplaatst.

–       Door de bezoekers wordt 1 miljoen kilo afval  gegenereerd.

–       Dit jaar werd nog geen anderhalf uur na het begin van het drankfestijn werd het eerste slachtoffer al weggedragen met een alcoholvergiftiging

 

Bedrijfsfeest

Voor een gezellig bedrijfsfeest is een Okotberfest zeker geschikt en kan ook prima op eigen locaties in bijvoorbeeld Amersfoort,  Utrecht, Zeist, Den Dolder en Amsterdam gehouden worden. Een grote ruimte of tent met biertafels en bar en de setting is compleet. De catering verzorging is uiteraard bij AYWC in goede handen. Afhankelijk van de wensen kan een Oktoberfestbuffet al vanaf €15,00 per persoon verzorgd worden. Wilt u meer informatie, neem dan zeker even contact met ons op: info@allyouwantcatering.nl.

 

Bron: Wikipedia, Oktoberfest.de, en de ervaringsdeskundigen van Gastronomiebedarf Essen

http://www.gst-essen.de/