Het asperge seizoen is inmiddels officieel van start gegaan. In restaurants, via de media wordt hier veel aandacht aan besteed. Asperges zijn enerzijds speciaal doordat ze maar een korte periode geoogst worden. Anderzijds is het telen van asperges ook niet zo makkelijk.

 

ASPERGE BED

De tijd dat we van het witte goud kunnen genieten is helaas maar een aantal maanden, want 24 juni is het officiële seizoen helaas weer voorbij.  In onze restaurants in Amersfoort, Baarn, Hilversum en Bloemendaal staat de asperge de komende tijd ook zeker op het menu . Telers zorgen ervoor dat de zaadjes van de asperge uitgroeien tot een plantje met een groot wortelstelsel. De aspergeplant wordt in de grond gepoot en afgedekt met een bergje zand, het  zogenaamde aspergebed. Asperges groeien in het aspergebed om ervoor te zorgen dat ze hun mooie witte kleur behouden. Komt de asperge namelijk in aanraking met licht, dan kleurt deze groen. De groene asperges groeien dan ook niet in een aspergebed, en zijn daardoor ook minder duur.

 

GROEI

Als een aspergeplant is gepoot, duurt het nog twee jaar, voordat er van de plant een volledig seizoen asperges geoogst kunnen worden, dit om de wortel niet uit te putten en goed te laten ontwikkelen. Als de ene asperge, bij de wortel gestoken is, groeit ernaast weer een nieuwe asperge. Het is een arbeidsintensieve en oplettende periode, want de asperges kunnen per dag 10 tot 12 cm per dag groeien.

De aspergeplanten worden in hun bed afgedekt met zwart folie, hierdoor krijgt de plant de warmte die het nodig heeft om te groeien. Wat later in het seizoen, als de groei wat geremd moet worden, wordt er wit folie gebruikt. Na 24 juni worden de asperges niet meer geoogst zodat de plant weer kan herstellen voor het volgende seizoen. De asperge groeit dan uit tot een plant. De wortels van een aspergeplant kunnen gemiddeld 8 jaar asperges produceren, daarna is de grond uitgeput.

 

Van de periode dat we volop van de asperges kunnen genieten moeten we gebruik maken. Morgen wordt het eerste diner met asperges voor een van onze klanten geserveerd. Regelmatig hebben we in onze restaurants een heerlijke aspergesoep op het menu staat. Uiteraard kan iedereen diverse recepten vinden voor een heerlijke soep. Voor het gemak onderstaand een van onze favoriete recepten:

 

ASPERGE SOEP

 

Ingrediënten

·       500 gr. asperges, geschild (bewaar de schillen), in schuine stukken

·       1 ltr. groentenbouillon

·       40 gr. boter

·       35 gr. bloem

·       200 ml room

·       Zout

 

Bereiding

Laat de schillen van de asperges 10 minuten in de bouillon trekken. Zeef daarna de bouillon en laat hem afkoelen. Maak een roux: laat de boter smelten, roer er de bloem door en laat die even garen. Voeg een soeplepel koude bouillon toe en roer tot de bloem met de bouillon is vermengd. Voeg weer wat bouillon toe en ga zo door tot alle bouillon is opgenomen.
Laat de soep even doorkoken en zeef hem dan om eventuele klontjes te verwijderen. Maak de soep weer warm, voeg de room en de stukken asperges toe en laat nog even trekken tot de asperges beetgaar zijn. Breng op smaak met zout.

 

Eet smakelijk

aspergeplant aspergeplant met asperge 2 aspergeloof